2008. január 15., kedd

Dackorszak???? Hol találok rá gyógyszert?????

Maholnap 3 évesek a csajok. Rendszeres, huzamosabb távollét a "szülői háztól" két hetente egy teljes hétvége nagyszülőknél, heti 2 nap a gyereknapköziben. Nincs fejfájás, nincs hasmenés, viszont bárhova megyünk noszogatás nélkül nem indulunk. Az elalvás az elmúlt 2-3 hétben kritikán aluli. Az ebéd utáni alvás könnyen nevezhető kora estinek.
Az elalvással küzdéssel párhuzamosan jött a szülők számára, részünkről kezelhetetlen magatartás.
Vasárnap reggeli után, azaz nem éhesen, nem álmosan elvittem magammal őket shoppingolni a helyi bevásárlóközpontba. Két üzletet céloztam meg, gondoltam célirányosan, kézenfogva teljesíthető a feladat. A Promodban levetkőztettek két próbababát, bújkáltak a ruhák alatt és a próbafülke függönyét ráncigálták. Beszaladtak a kirakatba és ott kergetőztek. Rövidúton sűrű elnézések közepette távoztam a lányokkal. Természetesen esélyem sem volt megnézni a ruhákat, csak a lányok után rohangáltam.
Még egy esélyt adva nekik, magamnak átmentünk a C&A-ba. A bejáratnál többszöri "jó leszek anya" eskü elhangzását követően ugyanaz zajlott le, mint az előző üzletben. Annyi különbséggel, hogy sírva felpróbáltam 1 nadrágot és egy blézert. A sírásomra megszeppentek és egyhelyben állva tudtak maradni 7 percet a próbafülkében. Ezt követően Dorinát a biztonsági őr állította meg, miközben szaladt ki az üzletből, Rebekát pedig az egyik eladó vezette ki az eladótérből. Én pedig hol erre szaladtam, hol arra.
Valamit elrontottam??? Valamit elrontottam!!! Remélem mihamarabb kiküszöbölődik a csorba.
Amire rájöttem, hogy hangsúlyos az ikerség. Egyedül fele ilyen kezelhetetlenek:)))))

Szeparációs szorongás

A gyermek reggelente rosszkedvű, hasmenése van, gyakran fáj a feje és csak rendszeres noszogatásra, biztatásra indul el óvodába vagy iskolába. Ezek a szeparációs szorongás tünetei lehetnek.


A szakirodalom szerint szeparációs szorongásról -mint magatartási zavarról - akkor beszélünk, ha 4 évesnél idősebb gyermeken nyilvánvaló szorongás jeleit véljük felfedezni, ha megszokott környezetétől, anyjától bármilyen időtartamra is el kell szakadnia.

A szeparációs szorongás, elalvási zavarral is párosulhat. Hiszen az elalvással egy szeparációs helyzet teremtődik. A gyermek ezt nehezen fogadja és a szülőnek ott kell ülnie az ágy mellett az elalvás pillanatáig.
10 éves kor alatt a szeparációs szorongás prognózisa jó, fokozatosan és biztonságosan feloldható.

Forrás:
Dr. Ranschburg Jenő: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban