2008. január 5., szombat

Gyermekkori bőrbetegségek - atópiás dermatitisz


Atópiás dermatitisz(ekcéma), gyulladásos bőrbetegség, mely erős viszketéssel jár. Véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető rövidebb-hosszabb időre, megfelelő odafigyeléssel.

Örökölhető a betegség?
Atópiás betegségek az allergiás szénanátha, asztma, ekcéma és a táplálékallergiák. Ezek a betegségek ugyanannak a hajlamnak a más-más megnyilvánulási formái, többször társulnak egymással, vagy átmegy az egyik betegség a másikba. Például atópiás dermatitiszes (ekcémás) gyermekek fele más atópiás betegségben is megbetegszik, 15 százalékuk asztmás lesz. Az atópia értelemszerűen családi halmozódást mutat.

Lehet-e tenni valamit már a várandósság ideje alatt annak akinek családjában előfordult a betegség, gyermeke örökölheti a hajlamot?
Az atópia genetikailag meghatározott allergiás hajlamot jelent. Az érintett egyének nagyobb eséllyel reagálnak IgE (E típusú immunglobulin) termeléssel, vagyis allergiával bizonyos környezeti ingerekre. Fontos, hogy a várrandósság ideje alatt is odafigyeljen a kismama a táplálkozására. A szoptatás ideje alatt is odafigyelve az ételekre, kerülni kell az allergénnek minősülő táplálékokat (tej, tojás, méz, hal, apró-magvas gyümölcsök). 5-6 hónapos korig, kizárólagos szoptatás, 1 éves korig lehetőleg kapjon anyatejet a gyermek és az allergénnek minősülő táplálékok minél későbbi, fokozatos bevezetése. Létezik allergia megelőzési program is, célszerű tájékozódni a védőnőnél, orvosnál.

Miként lehet javulást elérni, tünetmentesíteni? Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az esetek többségében az alkati ekcéma a kor előrehaladtával fokozatosan javul. Egyénenként változik, hogy ez mikor következik be. Általában 3-5 éves kor körül áll be változás, majd újabb javulás tizenéves korban várható. Érdekes mozzanata a betegségnek, hogy pszichés hatásra rosszabbodhat a gyermek állapota. Pld. közösségbe kerülés, családi konfliktushelyzet.

Sajnálatos módon nincs olyan gyógyszer, amit ha beveszünk, végleg búcsút inthetünk a viszkető, égő, vörös foltoknak. Jelen tudományos állás szerint csak tünetmentesíthető, hosszabb-rövidebb időszakokra. A fellángoló és a nyugalmi időszak váltakozik. A hullámzó lefolyás gyakran megmagyarázhatatlan. A legtöbb gyermeknél a külső és belső szerek együttesen érik el a legkedvezőbb hatást.
A szülő felelőssége mindent megtenni a csecsemő védelmében, különösen ha családjában ekcéma, asztma, szénanátha már előfordult.Enyhe ekcéma, kórosan száraz bőr esetén is fontos szerep hárul a csecsemő vagy kisgyermek családjára. A megfelelő fürdőszer alkalmazása, testápolás, zsírozás lényeges kiegészítője a bőr karbantartásának, sőt az ekcéma megelőzésének is.

Forrás: házipatika


Hasznos linkek:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114593?cmd=Article_showArticle&t=9114593
http://ekcema.lap.hu/
------------------------------------------------------------------Nálunk Rebeka érintett. Csecsemőkorától kezeljük. Jellemzően a téli időszakban jelentkezik. A bőr ilyenkor sokkal szárazabb, mint nyáron. Nyáron magasabb a levegő páratartalma, a bőr több nedvességet tud magába zárni. Télen a fűtés hatására szárazzá válik a levegő a bőr elveszíti a nedvességtartalmát. Folyamatos hidratálást igényel. Fontos a lakásban a levegő párásítása is.
Mindkét karján sok folt található és a lábán is helyenként. Úgy látom az aloe vera növény levele jó hatással van rá. Reggel és este leszakítok egy levelet, megtisztítom, majd a növény húsával bekenegetem. Jó játék is, mert Rebeka előszeretettel kenegeti magát. Viszont vissza kell térjek a régi testápolónkhoz, mert a Vichy úgy látszik nálunk nem hatásos. Az Excipial U Lipolotio testápoló volt idáig a leghatásosabb. Nem olcsó, de kiadós.
Fontosnak tartom, hogy az esti fürdetés csak gyors zuhanyozás legyen, langyos vízzel és csak másnaponta teszek a bőrére fürdetőt.
Remélem hamarosan mi is elnőjük és addig is képes leszek minimálisra csökkenteni az ekcémás időszakok időtartamát.

2008. január 4., péntek

alvásprojekt II.

A fotózás sikerült, zsarolásos-alvásprojekt bebukott...



alvásprojekt I.

A csajokat egy órája leraktam aludni. Esélytelennek tartom az alvásprojektet...Énekelnek, kiabálnak, sikítoznak, be nem áll a szájuk. Ha legalább egyikük csendben maradna esélyesebb lenne az alvás. Persze 3 órakor már biztos álmosabb lenne, és pillanatok alatt elaludna úgy 4 óráig, fél5-ig, ezzel az este 10 órakor való alvást előkészítendő....Ami ugye embertelen a szülők számára. No nem a kései fekvésre gondolok, hanem jól megérdemelt pár órás magányra, alvás előtt.



Ha meg nem alszanak ebéd után, akkor az őrület lesz urrá rajtuk késő délutánra. Amit ugye nem hagyhatok, mert ma apuci altat én kimenőt kaptam, némi szépészeti beavatkozásra:)



Felmegyek készítek pár fotót róluk és megfenyegetem őket, hogy elpostázom a Jézuskának a fotót és visszaviszi az összes játékukat:)))

2008. január 1., kedd

A csocsóasztal

Sokat gondokoztam, vajon hogy lehetne legértékesebben eltölteni a szilvesztert. Több helyszín is felmerült az óévbúcsuztatóra. Bárban, zenés, táncos megközelítés, vagy Tógaparty a Galeriusban, és a Vörösmarty Színház ajánlata is nagyon vonzó volt.

Végül a szilveszter egy csocsóasztal bűvöletében telt el. Szilvi, Tibi, Norbim, Én és a csocsóasztal. A csocsóasztal, amiről nekem egy füstös kocsma képe dereng. A csocsóasztal, amit nem volt alkalmam még érinteni. A csocsózás egy külön szakma E szakma kitanulását, rögös, kudarccal teli úton teljesítettem. A fokozhatatlan, tudás iránti vágy elsorvasztott minden gátat és úgy pörgettem a bábukat, mintha mindennap ezt tenném. A tanárunk Tibi volt, aki már látott ilyet a katonaságnál.

Idejét sem tudom mikor nevettem ennyit utoljára. Hol lehet csocsóasztalt vásárolni????:)

-------------------------------------------------

Pár órás alvást követően, 10 évet fiatalodva a sok nevetéstől, a délutánt gyönyörű hóesésben töltöttük.






2007. december 30., vasárnap

És még mindig a szerencsejáték:)

Most navigáltam el a szerencsejáték Zrt. honlapjáról. Széles mosoly az arcomon és gondolatban a jövőmet milliomosként képzelem el. Reggel csak a joker számot tudtam, most tudom már a hatos lottó nyerőszámait is.
Ugye, olvastad beszámolómat Rebi szerencsés kezéről a Joker beXelésénél? Kapaszkodj meg, mert nekem is kellett! A hatos lottón összesen két szelvényt töltöttünk, mindkettő nyert - igaz csak 3-as lett. Egyiket Rebeka töltötte a másikat Dorina. A kihúzott számok:
13 , 25 , 32 , 43 , 44 , 45
Rebeka számai:
16, 21, 25, 37, 44, 45
Dorina számai:
14, 41, 42, 43, 44, 45

ÁÁÁÁ nem, rosszul gondolod eszembe sem jutott vérszemetkapni és hetente elcibálni őket egy füstös, remény- és álmodozó arcú emberekkel zsúfolt lottózóba....lehet lottózni online is!:)))

Nagyon ritkán járunk lottózóba, a csajok most "játszottak", nyertek először. Remélem megtartják ezt a jó szokásukat.:)

Aki korán kezdi a szerencsejátékot

Hihetetlen, de igaz. Végre sikerült, az elhatározást tett követte. Elhatároztam, hogy most aztán tényleg, úgy igazán biztosan létrehozok egy blogot. Hisz nem indulhat az új év blogolás nélkül, ugye?
A mai nap semmiben sem különbözik a tegnapitól és a tegnap előttitől. Általános pihenés és játék a csajokkal. DE, ami említésre méltó, hogy Rebeka mától a szerencsés szerencsejátékosok táborát gyarapítja. A tegnapi napon rábökök, majd anya X-el eljárással, lottót töltött. 10.000 Ft-ot nyert a Joker-en. Még jó, hogy a fogyasztói társadalom nem eléggé gyakorlott szokását - korán bevezetendő, perselyt kapott karácsonyra. Így első - remélem nem egyetlen - nyereményével, a 3. életéve küszöbén már takarékoskodhat:)

A 3. karácsonyunk együtt




Posted by Picasa