2008. január 5., szombat

Gyermekkori bőrbetegségek - atópiás dermatitisz


Atópiás dermatitisz(ekcéma), gyulladásos bőrbetegség, mely erős viszketéssel jár. Véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető rövidebb-hosszabb időre, megfelelő odafigyeléssel.

Örökölhető a betegség?
Atópiás betegségek az allergiás szénanátha, asztma, ekcéma és a táplálékallergiák. Ezek a betegségek ugyanannak a hajlamnak a más-más megnyilvánulási formái, többször társulnak egymással, vagy átmegy az egyik betegség a másikba. Például atópiás dermatitiszes (ekcémás) gyermekek fele más atópiás betegségben is megbetegszik, 15 százalékuk asztmás lesz. Az atópia értelemszerűen családi halmozódást mutat.

Lehet-e tenni valamit már a várandósság ideje alatt annak akinek családjában előfordult a betegség, gyermeke örökölheti a hajlamot?
Az atópia genetikailag meghatározott allergiás hajlamot jelent. Az érintett egyének nagyobb eséllyel reagálnak IgE (E típusú immunglobulin) termeléssel, vagyis allergiával bizonyos környezeti ingerekre. Fontos, hogy a várrandósság ideje alatt is odafigyeljen a kismama a táplálkozására. A szoptatás ideje alatt is odafigyelve az ételekre, kerülni kell az allergénnek minősülő táplálékokat (tej, tojás, méz, hal, apró-magvas gyümölcsök). 5-6 hónapos korig, kizárólagos szoptatás, 1 éves korig lehetőleg kapjon anyatejet a gyermek és az allergénnek minősülő táplálékok minél későbbi, fokozatos bevezetése. Létezik allergia megelőzési program is, célszerű tájékozódni a védőnőnél, orvosnál.

Miként lehet javulást elérni, tünetmentesíteni? Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az esetek többségében az alkati ekcéma a kor előrehaladtával fokozatosan javul. Egyénenként változik, hogy ez mikor következik be. Általában 3-5 éves kor körül áll be változás, majd újabb javulás tizenéves korban várható. Érdekes mozzanata a betegségnek, hogy pszichés hatásra rosszabbodhat a gyermek állapota. Pld. közösségbe kerülés, családi konfliktushelyzet.

Sajnálatos módon nincs olyan gyógyszer, amit ha beveszünk, végleg búcsút inthetünk a viszkető, égő, vörös foltoknak. Jelen tudományos állás szerint csak tünetmentesíthető, hosszabb-rövidebb időszakokra. A fellángoló és a nyugalmi időszak váltakozik. A hullámzó lefolyás gyakran megmagyarázhatatlan. A legtöbb gyermeknél a külső és belső szerek együttesen érik el a legkedvezőbb hatást.
A szülő felelőssége mindent megtenni a csecsemő védelmében, különösen ha családjában ekcéma, asztma, szénanátha már előfordult.Enyhe ekcéma, kórosan száraz bőr esetén is fontos szerep hárul a csecsemő vagy kisgyermek családjára. A megfelelő fürdőszer alkalmazása, testápolás, zsírozás lényeges kiegészítője a bőr karbantartásának, sőt az ekcéma megelőzésének is.

Forrás: házipatika


Hasznos linkek:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114593?cmd=Article_showArticle&t=9114593
http://ekcema.lap.hu/
------------------------------------------------------------------Nálunk Rebeka érintett. Csecsemőkorától kezeljük. Jellemzően a téli időszakban jelentkezik. A bőr ilyenkor sokkal szárazabb, mint nyáron. Nyáron magasabb a levegő páratartalma, a bőr több nedvességet tud magába zárni. Télen a fűtés hatására szárazzá válik a levegő a bőr elveszíti a nedvességtartalmát. Folyamatos hidratálást igényel. Fontos a lakásban a levegő párásítása is.
Mindkét karján sok folt található és a lábán is helyenként. Úgy látom az aloe vera növény levele jó hatással van rá. Reggel és este leszakítok egy levelet, megtisztítom, majd a növény húsával bekenegetem. Jó játék is, mert Rebeka előszeretettel kenegeti magát. Viszont vissza kell térjek a régi testápolónkhoz, mert a Vichy úgy látszik nálunk nem hatásos. Az Excipial U Lipolotio testápoló volt idáig a leghatásosabb. Nem olcsó, de kiadós.
Fontosnak tartom, hogy az esti fürdetés csak gyors zuhanyozás legyen, langyos vízzel és csak másnaponta teszek a bőrére fürdetőt.
Remélem hamarosan mi is elnőjük és addig is képes leszek minimálisra csökkenteni az ekcémás időszakok időtartamát.

1 megjegyzés:

jakhalmi írta...

Szia Judit,
nem tudom, emlékszel-e rám, Fiala Jutka munkatársnője voltam pár évig kis idővel ezelőtt /kb.11 éve ;-))/, veled is találkoztunk már Berényben. Olvastam a bejegyzésedet az ekcémáról, ha gondolod, találkozhatnánk egyszer, hogy beszélgessünk róla, amennyiben még érint titeket ez a probléma és megoldást kerestek rá. Ha gondolod, jelentkezz. üdv:Jákhalmi Andi (mailto: jakhalmi@abn-mail.hu; tel. 06.70.320.53.24)