2008. február 10., vasárnap

apróséfek

Ma - mintha nem lettem volna így is elég fáradt - pogácsát sütöttem. Némi segitséggel, így kellőképpen hátráltatva láttam neki a nagy munkának:-)
Egy kezem bőségesen elég, megszámolni, mennyiszer sütöttem ezidáig pogácsát. Tulajdonképp
a csajok miatt sütöttem. Egyrészt mert szeretik, másrészt mert közben a tésztával gyurmázunk, nyomdázunk, ragasztunk, ruhát kikenünk:-)
A csajok kreativitása pedig határtalan:-) A karácsonyi mézessüti kiszúróját kellett elővegyem, így lett harang-pogácsa és csillag-pogácsa:-)


A recept a következő:

Hozzávalók:
2 db apróséf (1-el is és 3-al is tökéletesen elkészíthető) De fontos hozzávaló, ki ne maradjon!!!!:-)
60dkg liszt
0,5 dl tej
20 dkg margarin
4 dl tejföl
1 evőkanál só
1 cs száírított élesztő v. 1 cs friss
2 db tojás
Tetejére:
1db tojás
1 csomag hántolt tökmag, lehet napraforgó is, de az nem volt /pill itthon
15 dkg reszelt sajt

A tejet 1 kk cukorral meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzákerverjük a liszthez, aztán zutty a többi hozzávaló. 10 percet kelesztjük, aztán párszor hajtogatjuk, megint 10 perc kelesztés, hajtogatás, aztán pici pihi, majd jöhet a nyújtás. Kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtuk. Kiszaggatjuk, sós tojással a tetejét lekenjük, megszórjuk sajttal és mindenféle fincsi maggal.

Légkeverés, 160 fok, kb. 25-30 perc és aranysárgán vesszük ki:-)

A csajokkal gyúrtam, együtt nyújtottuk, ők "készítették" a formákat én raktam a sütőpapírra és
együtt megettük:-) igazi csapatmunka!!!:-)


Ez a pogácsasütés extrán emlékezetes lesz. Pár órája jöttünk meg az ügyeletről. A pogácsatészta készítése közben, Rebi belekent némi lisztet a szemébe majd később a tésztás kezével is belenyúlt. Begyulladt, begennyesedett a szeme délutánra:-( Szemcseppett csepegtetünk óránként a szemébe. Remélem reggelre meggyógyul.